Besplatna i anonimna 116 006 linija Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela

.
Besplatna i anonimna 116 006 linija Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja ove godine obilježava desetu godišnjicu postojanja. S više od 16 000 odgovorenih poziva, 116 006 linija predstavlja „sigurno“ mjesto za sve osobe koje su iskusile neku vrstu traumatičnog događaja, no ipak su smogle snage i hrabrosti zatražiti podršku.

S druge strane slušalice, danonoćno, vikendima i praznicima, stoje stručnjaci i volonteri Udruge za podršku žrtvama i svjedocima koji pozivateljima pružaju potrebne informacije, povjerljiv razgovor, razumijevanje za situaciju u kojoj su se našli i uvjerenje da se ne moraju sami nositi s posljedicama koje bolni događaji mogu ostaviti.

Nažalost, zbog primjetnog alarmantnog trenda porasta kaznenih djela iz područja kaznenopravne zaštite djece i obitelji te brutalizacije obiteljskog nasilja proteklih godina koje je rezultiralo time da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana, ovu liniju najčešće zovu upravo žene.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (25. studenoga) provodimo javnu kampanju Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Cilj ove kampanje jest dodatno podići medijsku i javnu vidljivost NPC linije kako bi što više naših građanki i građana postalo informirano o svojim pravima, kao i o pristupu dostupnoj podršci.