Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama – gradonačelnikova poruka

 

Danas obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tragičan događaj od 22. rujna 1999. kad je tijekom brakorazvodne parnice policajac Mato Oraškić na zagrebačkom Općinskom sudu ubio suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Te četiri hrabre žene zauvijek su ostavile trag u našem društvu.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić poručuje svim žrtvama obiteljskog nasilja da prijave zlostavljače, te ističe kako nitko ne treba tolerirati niti trpiti nasilje, a obiteljska zajednica mora biti sigurno okruženje za njene članove.

Upravo zato, Grad Zagreb osigurava širok raspon socijalnih usluga i podrške za žrtve nasilja u obitelji. To uključuje psihosocijalnu podršku, smještaj, mrežu savjetovališta, osnaživanje i novi početak bez nasilja. Uvjeravam vas da u Gradu Zagrebu ovom problemu pristupamo iznimno ozbiljno i svakodnevno radimo na podizanju razine kvalitete socijalnih usluga, a kontinuirano osiguravamo i financijska sredstva za naše domove, skloništa i savjetovališta.

Želim zahvaliti svima koji pružaju podršku žrtvama nasilja u obitelji u tim teškim trenucima i poručiti da će i nadalje u Gradu Zagrebu imati partnera za ostvarenje zajedničkog cilja – borbe protiv nasilja nad ženama i u obitelji te život bez nasilja!

Pozivam sve osobe u potrebi, koje žele prekinuti krug nasilja, da se obrate na sljedeće adrese.