Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama – Predstavljeni psihoedukativni priručnici za žene žrtve nasilja u obitelji

.

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića su 21. rujna 2023. predstavljeni psihoedukativni priručnici za žene žrtve nasilja u obitelji. Događanje se održalo u organizaciji Grada Zagreba te Doma za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji “Duga – Zagreb”.

Skup je pozdravila zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec, koja je podsjetila kako Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježavamo u spomen na tragični čin ubojstva tri žene i ranjavanje jedne, tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999.

Priručnike su detaljno predstavile ravnateljica Doma „Duga-Zagreb“ dr.sc. Željka Barić i autorica priručnika Senka Damjanović, dipl.psihologinja koje su objasnile kako psihoedukativni priručnici obrađuju četiri teme: 1. Biti žrtva nasilja u obitelji, 2. Psihološki profil počinitelja nasilja u obitelji, 3. Vodič za roditelje u sigurnoj kući i 4. Prijenos nasilja kroz generacije. Priručnici otvoreno progovaraju o teškim emocijama s kojima se žrtve nasilja susreću, pomažu im da se nose sa novom svakodnevicom, govore o dinamici i fazama nasilnih odnosa, pune su osnažujućih riječi koje im poručuju da se zauzmu za sebe, pružaju toplu podršku bez osude. Priručnici imaju još jednu dimenziju, a to je odnos prema djeci, o rizicima odrastanja u nasilnom domu i prekidanju naučenih uvjerenja.

Više…