NOVOSTI

400 stabala za 400 ubijenih žena u 20 godina u Hrvatskoj – Bundek

.

Na Dan planeta Zemlje, s velikim poštovanjem vas pozivamo na ceremoniju koju organiziraju Ženski filmski festival i inicijativa Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Očekujemo vas 22. travnja 2024. godine (ponedjeljak) u 13 sati u Parku Bundek, gdje ćemo zajedno proglasiti 400 stabala u čast 400 žena koje su ubijene u posljednjih 20 godina, šaljući time snažnu poruku bolje učinkovitosti sustava u pogledu spriječavanja femicida i za Hrvatsku bez nasilja.

Priopćenje za medije

#ZAdostojanstvo starijih

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obilježava 10. prosinca, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba treću godinu zaredom provodi kampanju vezanu za ljudska prava, s naglaskom na osobe starije životne dobi.

Ovogodišnja poruka usmjerena je na pravo starijih osoba na dostojanstvo i potrebu njihovog punog sudjelovanja u svakom segmentu društva, a kampanja se provodi pod nazivom #ZAdostojanstvo starijih. Cilj kampanje je senzibilizirati javnost i osnažiti naše starije sugrađane kroz poruku kako je ljudsko dostojanstvo nepovredivo i kao takvo mora uživati poštovanje i zaštitu bez obzira na dob.

Više o kampanji možete pročitati na sljedećem linku.

Dom „Duga-Zagreb“ kandidirao se za dodjelu European Social Network Awards 2023.

.

Dom „Duga-Zagreb“ kandidirao se za dodjelu European Social Network Awards 2023.

https://essa-eu.org/

Bilo je moguće kandidirati se kroz šest kategorija. Na natjecanje je prijavljeno 110 prijava iz različitih zemalja Europe. U finale je ušlo njih 44, među kojima je bila prijava iz naše ustanove u kategoriji:

Istraživanja i evaluacije u cilju poboljšanja usluga za ranjive skupine.

Mi smo se prijavili s istraživanjem provedenim 2014. – 2019., pod nazivom:

Učinkovitost psihosocijalnih usluga u skloništu za žene žrtve obiteljskog nasilja iz perspektive teorije osnaživanja“, koje je objavljeno 2021.g.

https://www.duga-zagreb.hr/wp/wp-content/uploads/2022/03/Baric-Z.-doktorska-disertacija-2021.pdf

Continue reading “Dom „Duga-Zagreb“ kandidirao se za dodjelu European Social Network Awards 2023.”

Besplatna i anonimna 116 006 linija Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela

.
Besplatna i anonimna 116 006 linija Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja ove godine obilježava desetu godišnjicu postojanja. S više od 16 000 odgovorenih poziva, 116 006 linija predstavlja „sigurno“ mjesto za sve osobe koje su iskusile neku vrstu traumatičnog događaja, no ipak su smogle snage i hrabrosti zatražiti podršku.

S druge strane slušalice, danonoćno, vikendima i praznicima, stoje stručnjaci i volonteri Udruge za podršku žrtvama i svjedocima koji pozivateljima pružaju potrebne informacije, povjerljiv razgovor, razumijevanje za situaciju u kojoj su se našli i uvjerenje da se ne moraju sami nositi s posljedicama koje bolni događaji mogu ostaviti.

Nažalost, zbog primjetnog alarmantnog trenda porasta kaznenih djela iz područja kaznenopravne zaštite djece i obitelji te brutalizacije obiteljskog nasilja proteklih godina koje je rezultiralo time da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana, ovu liniju najčešće zovu upravo žene.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (25. studenoga) provodimo javnu kampanju Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Cilj ove kampanje jest dodatno podići medijsku i javnu vidljivost NPC linije kako bi što više naših građanki i građana postalo informirano o svojim pravima, kao i o pristupu dostupnoj podršci.

Izložba u Zagrebu u okviru projekta puSHEd

.

U zagrebačkom Oktogonu je otvorena izložba u okviru projekta puSHEd – Protect, Understand, Support: Help the Elderly s porukom “Prijavite one koji obezvrjeđuju zlatne godine”.

Izložbom započinje kampanje s ciljem osvještavanja šire javnosti o nasilju nad ženama starije životne dobi. Nasilje, neprimjetno i skriveno, ne prepoznaje se na licima starijih žena, glavnih akterica izložbe “Nasilje u sjeni: Izložba o dizanju svijesti o starijim ženama žrtvama nasilja”. Deset vizuala bit će izloženo u zagrebačkom Oktogonu od 24.do 30. listopada.

Kampanju su pokrenuli udruga B.a.B.e., Zaklada Zajednički put, Dom za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja „Duga-Zagreb“ i Grad Zagreb uz podršku Pučke pravobraniteljice, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i Europske socijalne mreže. Projekt je financiran sredstvima EU iz programa CERV i podržan sredstvima Ureda za udruge Vlade RH.

Više o izložbi…

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama – Predstavljeni psihoedukativni priručnici za žene žrtve nasilja u obitelji

.

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića su 21. rujna 2023. predstavljeni psihoedukativni priručnici za žene žrtve nasilja u obitelji. Događanje se održalo u organizaciji Grada Zagreba te Doma za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji “Duga – Zagreb”.

Skup je pozdravila zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec, koja je podsjetila kako Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježavamo u spomen na tragični čin ubojstva tri žene i ranjavanje jedne, tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999.

Priručnike su detaljno predstavile ravnateljica Doma „Duga-Zagreb“ dr.sc. Željka Barić i autorica priručnika Senka Damjanović, dipl.psihologinja koje su objasnile kako psihoedukativni priručnici obrađuju četiri teme: 1. Biti žrtva nasilja u obitelji, 2. Psihološki profil počinitelja nasilja u obitelji, 3. Vodič za roditelje u sigurnoj kući i 4. Prijenos nasilja kroz generacije. Priručnici otvoreno progovaraju o teškim emocijama s kojima se žrtve nasilja susreću, pomažu im da se nose sa novom svakodnevicom, govore o dinamici i fazama nasilnih odnosa, pune su osnažujućih riječi koje im poručuju da se zauzmu za sebe, pružaju toplu podršku bez osude. Priručnici imaju još jednu dimenziju, a to je odnos prema djeci, o rizicima odrastanja u nasilnom domu i prekidanju naučenih uvjerenja.

Više…