Okrugli stol „Nasilje nad ženama s invaliditetom“

21. studenoga 2012.god., Hotel International, Zagreb

U organizaciji Ženske sobe – Centra za seksualna prava, održan je Okrugli stol pod nazivom „Nasilje nad ženama s invaliditetom“, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama,

a u cilju upoznavanja s diskriminacijom kojoj su žene s invaliditetom  sustavno izložene te specifičnim problemima s kojima se suočavaju prilikom prijave nasilja.

Na skupu su izlagale pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, dipl. oec. Anka Slonjšak, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova dipl. iur. Višnja Ljubičić te predsjednica Mreže žena s invaliditetom, gđa. Gordana Jurčević.

Aktivne sudionice su u svojim izlaganjima istaknule važnost prilagođavanja svih životnih okolnosti kako bi svaka osoba, uključujući i osobe s invaliditetom, mogla funkcionirati u društvu i ispuniti vlastite potencijale. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom istaknula je važnost prilagođavanja cjelokupnog pristupa osobama s invaliditetom koje su ujedno i žrtve obiteljskog nasilja, posebno od strane uključenih stručnih službi kao što su Centri za socijalnu skrb i Sigurne kuće.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova iznijela je sadržaje vezane za diskriminaciju žena s invaliditetom na radnom mjestu, te napomenula kako je diskriminacija žena s invaliditetom naročito prisutna kada je riječ o visokom obrazovanju. Predsjednica Mreže žena s invaliditetom upoznala je sudionike skupa sa sadržajem Drugog manifesta o pravima žena i djevojaka s invaliditetom u Europskoj uniji, te je u svom izlaganju naglasila potrebu za dodatnim edukacijama stručnjaka za rad s osobama s invaliditetom.

Sve gošće su, također, pozdravile predstavnike medija, jer smatraju da mediji imaju najveću moć glede upoznavanje šire javnosti o problematici osoba s invaliditetom.