OTVORENJE POSLOVNOG PROSTORA ZA PROVOĐENJE ‘PSIHOSOCIJALNOG TRETMANA POČINITELJA NASILJA U OBITELJI’

Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje (danas: Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom), odobrio je zamolbu Doma „Duga-Zagreb“, da se osigura adekvatan prostor za provedbu „Psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji“.
Stoga je nakon nekoliko mjeseci traženja adekvatnog prostora, te njegovog uređenja, 14. rujna 2009, svečano otvoren prostor na adresi Baruna Trenka 7 u Zagrebu, gdje će se na površini od 150m2, svakodnevno provoditi individualni i grupni tretmani počinitelja nasilja.

Treba znati da je ovaj tretman jedna od zaštitnih mjera prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, te da se isti provodi u skladu s Pravilnikom o načinu i mjestu provedbe kao i standardima provedbe. Tretman vodi psiholog i socijalni radnik, u obliku strukturiranog kognitivno – bihevioralnog pristupa osobi čije se naučeno, a neprihvatljivo ponašanje, mijenja i usmjerava prema prihvatljivim oblicima nošenja s frustrirajućim situacijama.

Provedbom tretmana direktno se povećava sigurnost žrtve, s krajnjim ciljem prihvaćanja novog stava kod počinitelja nasilja, da za nasilje nema opravdanja, a time i prekidom kruga nasilja.

Stručni tim u Domu „Duga-Zagreb“ koji je dodatno educiran za provođenje ovakvog tretmana započeo je s radom ovaj mjesec (9/2009), te za sada imamo prijavljenih 7 slučajeva.