POSJET DOMU „DUGA-ZAGREB“ DELEGACIJE IZ SARATOVA, RUSKA FEDERACIJA

07. travnja 2010.

Dana 7. travnja 2010., stigla je u službeni posjet Domu „Duga-Zagreb“ tročlana delegacija iz „Kriznog centra“ koji pruža usluge ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja u gradu Saratovu, Ruska Federacija. U posjet su nam osobno došle:

1) Khaldeeva Irina, predsjednica Kriznog centra, stručnjak za obiteljsko
nasilje
2) Basova Svetlana, zamjenica direktora, stručnjak za obiteljsko nasilje
3) Pylaeva Oxana, trener i stručnjak za obiteljsko i seksualno nasilje

Dolazak i boravak gošći iz Rusije financirala je organizacija „Movisie“ iz Nizozemske,
a Društvo za psihološku pomoć iz Zagreba bilo je domaćin i organizator boravka. Dom „Duga-Zagreb“ bila je jedna od ustanova koje su gošće posjetile u periodu od 5. – 7. travnja 2010., koliko su boravile u Zagrebu. Ugostili su ih još i: Centar za djecu, mlade i obitelj MODUS Društva za pishološku pomoć, Ravnateljstvo policije i Centar za socijalnu skrb – ured Dubrava.

Gošće su posebno bile zainteresirane za „Zagrebačku strategiju jedinstvene politike za zaštitu od nasilja u obitelji u razdoblju od 2008. do 2010.“, kao i za provedbu mjera iz strategije te način rada Povjerenstva za zaštitu od nasilja u obitelji;
Uz navedeno dali smo iscrpne informacije o načinu rada naše ustanove, ukazali na probleme, ali i na prednosti multidisciplinarnog stručnog pristupa koji potičemo i provodimo u našem radu; isto tako ukazali smo i na važnost sveobuhvatnog pristupa obitelji gdje je evidentirano nasilje – kroz rad sa žrtvom ali i s počiniteljem nasilja;
O svemu navedenom pripremili smo gostima propagandne materijale kako bi ih ponijeli na svoja radna mjesta i proširili informacije o jednom od zagrebačkih modela djelovanja protiv nasilja u obitelji.
Gosti su s nama podijelili svoja iskustva i metode prema kojima tretiraju ovu problematiku što je i za nas bilo vrlo zanimljivo. Tako smo saznali da u cijeloj Ruskoj Federaciji postoji svega 30-tak skloništa za žrtve nasilja u obitelji koja nažalost budu i poluprazna jer još uvijek se, u narodu, odlazak iz obitelji zbog nasilja smatra neprihvatljvim. Stoga je i velika uloga nevladinih organizacija u Rusiji osvijestiti i ukazati da nije sramota tražiti pomoć jer za nasilno ponašanje je odgovoran isključivo onaj koji se tako ponaša.

Posted in Nekategorizirano