Posjet Don Roberta iz Župe Dubrovačke Domu „Duga-Zagreb“

listopad 2012.god.

Vrlo ugodna i korisna radna posjeta Domu „Duga-Zagreb“  ostvarena je i iz vjerskih krugova. Naime, našu ustanovu posjetio je mladi svećenik iz Dubrovnika, Don Robert, koji je po svom pozivu angažiran u borbi protiv nasilja u bilo kojem obliku, pa tako i nasilja u obitelji.

Koordinacijom svoje župe, Gradskog poglavarstva grada Dubrovnika te Ministarstva socijalne politike i mladih koji su najavili osigurati dovoljno financijskih sredstava, Don Robert aktivno sudjeluje organizaciji i provođenju adaptacije objekta namijenjenog zbrinjavanju žrtava obiteljskog nasilja, odnosno  Skloništa koji će prioritetno zbrinjavati žrtve sa područja Dubrovnika i okolice, ali i sa područja cijele Hrvatske, prema ukazanim potrebama.

Osim što je obišao našu ustanovu i upoznao se sa uvjetima života i rada naših korisnika i zaposlenih stručnjaka te mjerama sigurnosti i zaštite u Domu, Don Robert je upoznao i korisnike koji se trenutačno nalaze na smještaju, pri čemu su reakcije istih na posjet svećenika bile vidno pozitivne. Osim što je porazgovarao sa svim okupljenim korisnicima u zajedničkim prostorijama Doma, Don Robert ponudio je i mogućnost individualnog razgovora prema iskazanim željama te je, u odvojenoj prostoriji, porazgovarao i sa jednom od korisnica koja je iskazala želju i potrebu za razgovorom.

Don Roberta uputili smo i u specifičnosti funkcioniranja Doma sa različitih aspekata; od funkcioniranja grupe smještenih korisnika, preko stručnog rada, iskustava vezanih uz funkcioniranje sustava, iskustava vezanih uz suradnju sa školama, vrtićima, liječnicima i ostalim humanim suradnicima koji nam, na volonterskoj bazi, pomažu u pružanju cjelokupne skrbi za naše velike i male korisnike, pa sve do raznih specifičnosti i detalja koji su važni za početak rada jedne ovakve ustanove, a koje je svakako dobro znati.

Don Robert je, kao i svi mi u Domu, ovu radnu posjetu procijenio vrlo ugodnom i poticajnom te smo još jednom zaključili kako je razmjena pozitivnih iskustava iz prakse u radu sa osjetljivom problematikom obiteljskog nasilja, korisna i uvijek dobro došla.