Posjet grupe stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, koji se bave problematikom obiteljskog nasilja, Domu „Duga-Zagreb“

21. studenoga 2012.god.

Grupa stručnjaka s područja Bosne i Hercegovine, uključenih u rad sa problematikom obiteljskog nasilja u svojoj matičnoj zemlji, posjetili su Hrvatsku kako bi se, tijekom te studijske posjete, upoznali sa funkcioniranjem našeg sustava

te pristupom rješavanju problematike obiteljskog nasilja kroz različite resurse. U sklopu svojih aktivnosti, posjetili su i naš tretmanski centar za počinitelje obiteljskog nasilja, kao i stacionar za žrtve obiteljskog nasilja, Dom „Duga-Zagreb“.

Okupljeni gosti stručnjaci su iz različitih područja koja pokrivaju problematiku obiteljskog nasilja na svojim prostorima, pa su nas tako posjetili predstavnici Centara za socijalni rad iz Kalesije i Tuzle, predstavnici triju relevantnih ministarstava Republike Srpske (Ministarstvo porodice, omladine i sporta, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite), tužiteljica Tužiteljstva Tuzlanskog kantona, predstavnik MUP-a Tuzlanskog kantona, predstavnici Gender Centara Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine te koordinatorica psihosocijalnog programa U.G. Vive Žene iz Tuzle.

        U našem tretmanskom centru za počinitelje obiteljskog nasilja, gosti su razgovarali sa našim stručnim timom koji provodi mjeru psihosocijalnog tretmana prema odluci suda, te smo tako doznali da se spomenuta mjera u RS i FBiH počela provoditi unazad 6 mjeseci te se još uvijek aktivno radi na pozitivnoj modifikaciji i poboljšanju prakse s ciljem postizanja što veće učinkovitosti i što boljih rezultata u suzbijanju nasilnog ponašanja osuđenih počinitelja. Nadalje, gosti su posjetili i naš Dom „Duga-Zagreb“ gdje su upoznali prostor, način života i rada ustanove kao i stručni tim koji se bavi problematikom smještenih korisnika te smo u ugodnoj radnoj atmosferi razmijenili dojmove cjelokupnog posjeta i iskustva rada na području obiteljskog nasilja, a također i prijedloge za unaprjeđenje prakse temeljene na dosadašnjim pozitivnim iskustvima.