Posjet posebne izvjestiteljice UN-a o nasilju nad ženama, gđe Rashide Manjoo, Domu „Duga-Zagreb“

13. studenoga 2012.god.

Inicijativa za posjet gospođe Rashide Manjoo, posebne izvjestiteljice UN-a o nasilju nad ženama kao i njegovim uzrocima i posljedicama, prihvaćena je u kontekstu važećeg „otvorenog poziva tematskim procedurama Vijeća za ljudska prava UN-a“ .

Hrvatska je, kao domaćin posjeta, posebnoj izvjestiteljici i njezinom timu osigurala organiziran posjet svim institucijama, organizacijama civilnog društva i ostalim mjestima koja su od interesa za provedbu njenog mandata.

Posebna izvjestiteljica boravila je u Hrvatskoj u razdoblju od 7. do 16. studenog  2012.god., a tijekom svog boravka posjetila je različite resore i institucije te razgovarala sa relevantnim državnim dužnosnicima te predstavnicima nevladinih, međunarodnih i regionalnih organizacija. U sklopu svojih aktivnosti, zajedno sa svojim timom posjetila je i našu ustanovu, te se kroz razgovor s ravnateljicom i djelatnicama ustanove pobliže upoznala sa organizacijom života i rada naših korisnika. Također, iz perspektive praktičnog rada sa ženama i djecom – žrtvama obiteljskog nasilja, djelatnici Doma upoznali su posebnu izvjestiteljicu sa konkretnim problemima sa kojima se žrtve obiteljskog nasilja danas u Hrvatskoj susreću. Isto tako upoznali smo je s  primjerima pozitivne prakse i dobre suradnje s uključenim suradnim institucijama koje zajedničkim djelovanjem pomažu žrtvi pri ostvarenju uvjeta za osamostaljenje od počinitelja nasilja. Posebna izvjestiteljica zaključila je kako u Hrvatskoj postoje dobri pravni okviri za pristupanje problematici obiteljskog nasilja, no kako ima još prostora za poboljšanje prakse te dosljedno i sustavno provođenje propisanih mjera i zakona.

Posjet posebne izvjestiteljice Rashide Manjoo i njezinog tima protekao je u ugodnoj atmosferi, a djelatnici Doma „Duga-Zagreb“, počašćeni su što su dobili priliku ugostiti ovu uvaženu stručnjakinju.