Posjet Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba u prigodi Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (22.9.)

.

U prigodi Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (22.9.), posjetile su nas članice Povjerenstva za ravnopravnost spolova, koje djeluje kao jedno od radnih tijela Gradske skupštine Grada Zagreba.
Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Rada Borić novinarima je rekla da je djelovanje protiv nasilja nad ženama više nego ikad potrebno pojačati i nadograđivati.
Femicid kojem svjedočimo dovodi Hrvatsku u sam vrh po tom negativnom trendu ubojstava žena jer imam više ubijenih žena u omjeru veličine zemlje po broju stanovnika u odnosu na broj ubijenih žena nego to ima Francuska!!
Puno je znakova koji ukazuju da je potrebno pojačati i usavršiti koordinirano djelovanje između sustava koji su dužni postupati u slučajevima nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.
U Domu „Duga-Zagreb“ članice Povjerenstva su bile pozvane čuti rezultate petogodišnjeg istraživanja (2014. – 2019.) o „Učinkovitosti psihosocijalnih usluga u skloništu za žene žrtve nasilja u obitelji iz perspektive teorije osnaživanja“.
Rezultati ukazuju da 80% žena koje su bile na smještaju u skloništu nisu više bile u nasilnoj vezi nakon izlaska iz skloništa. Ponovni kontakt s tim ženama bio je uspostavljen najranije 5 mjeseci do najkasnije 4 godine nakon izlaska iz skloništa.