Promocija nove usluge: SOS telefonsko savjetovanje za starije žrtve obiteljskog nasilja

U sklopu projekta „Centar za integraciju“, UP.02.2.2.06.0245 provodimo promociju razvijenih usluga, specifično promociju SOS telefona za starije osobe žrtve nasilja u obitelji, kao nadogradnju postojećoj usluzi SOS telefona za žrtve obiteljskog nasilja u sklopu „Duge-Zagreb“.

Nasilje u obitelji ne pogađa samo žene i djecu, česte žrtve nasilja su i starije osobe. Dok je za prve dvije skupine prepoznata potreba za dodatnom pravnom zaštitom, to nije slučaj sa starijim osobama.

  • Istraživanje provedeno na području Grada Zagreba u dobi od 65 do 97 godine pokazalo je da 61,1% ispitanika u posljednjih godinu dana doživjelo barem jednom neki od oblika nasilja u obitelji (Ogresta, Rusac i Ajduković,2008.)

  • Kao najčešći počinitelji nasilja navode se suprug (30,15%), sin (16,64%) i kćer (14,01%) (Ogresta, Rusac i Ajduković,2008.)

  • Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (2002.), svaki mjesec u svijetu 1 od 10 starijih osoba doživi zlostavljanje.

  • Podaci pokazuju da se svega 1 od 13 ili 14 slučajeva zlostavljanja starijih osoba prijavi (Collins, 2006.).

Problem su neprijavljivanje, prešućivanje i nebilježenje svih oblika nasilja nad starijim osobama (Rusac, 2013.). Iz tog razloga osobito je važno da starije osobe budu upoznate s problemom nasilja, što je sve nasilje, vrstama nasilja, ali i sa svojim temeljnim pravima i informacijama kome se mogu obratiti za pomoć u slučaju doživljenog nasilja u obitelji.

Naš besplatni SOS telefon za starije žrtve nasilja je mjesto gdje starije žrtve i članovi njihovih obitelji mogu dobiti podršku i/ili informaciju. Bitno nam je da starije osobe znaju da postoji takvo mjesto i da nam se mogu obratiti. SOS telefon možete nazvati na broj 0800 88 98 svakim radnim danom od 8:30 do 11:30h.

KLIK na poveznicu za relevantne statistike i podatke o nasilju nad starijim osobama:

Infografika nasilje nad starijim osobama_Dom Duga-Zagreb

 

Projekt „Centar za integraciju“; UP.02.2.2.06.0245. Projekt provodi Grad Zagreb u partnerstvu s Domom za djecu i odrasle – žrtve obiteljskog
nasilja „Duga-Zagreb“, Domom Nade – udrugom za podršku beskućnicima i ostalim socijalno ugroženim skupinama i Psihijatrijskom bolnicom
„Sveti Ivan“. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Za više informacija o EU fondovima: www.strukturnifondovi.hr