Pravnici – pitanja i odgovori

NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI PRAVNIKA

Pitanje: Želim se rastati od supruga koji me zlostavlja, što trebam napraviti?
Odgovor: Trebate prikupiti dokumentaciju ne stariju od 30 dana (vjenčani list,izvod iz matice vjenčanih, rodne listove za djecu (ukoliko ih imate i nad kojima postoji obveza roditeljske skrbi). Podnijeti tužbu za razvod braka nadležnom sudu (prema mjestu gdje je bilo posljednje zajedničko prebivalište bračnih drugova, ili prema mjestu gdje je brak zaključen).

Pitanje: Koja su prava kod podjele imovine stečene u braku?
Odgovor: Moguća je nakon okončanja postupka razvoda braka, a imovina se dijeli na jednake dijelove između bivših bračnih supružnika izuzev ako nije među istima drugačije ugovoreno, tkzv “predbračni” ili “bračni ugovor”.

Pitanje: U postupku sam razvoda braka, nezaposlena sam, nemam imovine, da li mogu tražiti uzdržavanje od bivšeg supruga?
Odgovor: da.
Pitanje: Koliko dugo?
Odgovor: Ovisno o odluci suda; u najčešćim slučajevima ne duže od godine dana.

Pitanje: Koje su obaveze bračnog druga s kojim zajednička djeca ne žive?
Odgovor: doprinositi za uzdržavanje djece novčanim iznosima prema odluci suda u vidu mjesečnih obroka koji se imaju isplatiti roditelju s kojim djeca žive. Roditelj sa kojim djeca ne žive dužan je doprinositi za njegovo uzdržavanje sve dok se dijete redovito školuje pa i nakon prestanka redovitog školovanja djeteta kroz period od jedne godine ukoliko dijete ne može pronaći zaposlenje.

Posted in Nekategorizirano