POČINITELJI NASILJA

ŠTO JE TO PSIHOSOCIJALNI TRETMAN ?

Većina osoba upućenih od strane Prekršajnog suda postavlja vrlo slična pitanja kod prvog dolaska u našu Ustanovu radi provedbe psihosocijalnog tretmana (u daljnjem tekstu PSTN) . I nakon uvodnog objašnjenja što tretman jest mnogima je teško vidjeti konačnu korist, dobrobit za njih same i njihove obitelji.

PSTN je zaštitna mjera koju izriče sud sukladno Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji i Kaznenom zakonu , a zbog počinjenja djela nasilja u obitelji. Nakon izricanja mjere, sud upućuje osobe koje su dobili navedenu zaštitnu mjeru u našu Ustanovu, radi provedbe tretmana čime završava proces kojim se utvrđuje krivnja i prestaje mogućnost utjecaja na konačnu odluku suda,a počinje nešto sasvim drugačije. Što? Počinjemo se baviti sa preuzimanjem odgovornosti za svoje ponašanje, stavovima, uvjerenjima, mislima, osjećajima i potrebama vas koji ste upućeni u tretman, a radi boljeg upoznavanja i razumijevanja samog sebe i svog ponašanje. PSTN se provodi kroz grupni tretman, a grupa vam omogućava da se međusobno upoznate, iznesete svoja iskustva i izrazite svoje misli i osjećaje, djelujete jedni na druge i tako međusobno olakšate proces učenja i mijenjanja. Grupni tretman se sastoji od 16 grupnih susreta, u ritmu jednom tjedno u trajanju dva sata.

Suštinski gledano svrha mjere je promjena jednog djela ponašanja osobe koje je procijenjeno kao neprimjereno i ugrožavajuće za člana/-ove obitelji. Tretman nema za cilj promjenu vaše osobnosti, upravo suprotno, stvaramo pretpostavke da sami promijenite izabrane obrasce ponašanja, naučite iz nekih svojih grešaka i stvorite sigurnije okruženje za sebe i svoje obitelji.

Psihosocijalni tretman u našoj ustanovi  provode tri dodatno educirane stručnjakinje, psihologinja i socijalne radnice; dodatnu edukaciju za provođenje psihosocijalnog tretmana završile su u organizaciji Društva za psihološku pomoć iz Zagreba, od strane vodećih stručnjaka u zemlji upravo za područje obiteljskog nasilja.