Službena posjeta ‘Ženskoj svetovalnici’ u Ljubljani

4. ožujka 2009

    Dana 4. ožujka 2009, naše/a četiri stručne/na radnice/nika otišle su u jednodnevni posjet „Ženskoj svetovalnici“ u Ljubljani.

    Kolegice iz Ljubljane, prezentirale su model prema kojem rade. Ova kuća, gdje žrtve nasilja u obitelji (isključivo žene s djecom) dolaze na smještaj, prva je stanica gdje se ne zadržavaju dugo. Od tjedan – dva do oko mjesec – mjesec i pola dana. Za vrijeme boravka u „Ženskoj svetovalnici“, pružena im je usluga prehrane, zadovoljenje higijenskih potreba te odjeća i obuća iz donacija, kao i usluga savjetovanja bez stručnih tretmana. Nema intenzivnog stručnog rada, nego se više razgovara o planovima koje žena iskazuje.
    Za trajanja boravka u svetovalnici ženama je omogućeno da u miru, izvan kruga nasilja u kojem su živjele, odluče što će dalje i kako će to ostvariti. Dosta njih se odlučuje vratiti partnerima, a one koje to ipak nikako ne žele, odlaze iz ove u kuće u nešto kao „sigurnu kuću“ koja je na tajnoj adresi, gdje s intenzivno radi sa ženom psihosocijalni tretman, pruža joj se pravna podrška i nastoji pomoći u osamostaljenju te odlasku u potpunosti iz obitelji u kojoj je do tada živjela.
    „Ženska svetovalnica“ usko surađuje s „Društvom za nenasilno komunikacijo“ koje provodi razičite treninge socijalnih vještina za počinitelje nasilja! To je nešto slično našem psihosocijalnom tretmanu počinitelja nasilja, ali nije zakonska obveza. Radi se o udruzi koja na volonterskoj osnovi obavlja posao učenja nenasilnih oblika rješavanja sukoba u obitelji.

Posted in Nekategorizirano