Opis smještaj u Dugi

KAKO IZGLEDAMO IZNUTRA?

Dom „Duga – Zagreb“ zauzima cca 357 m2 prostora koji je podijeljen u šest cjelina. U svakodnevnom radu i življenju naših korisnica/nika smještaja imamo na raspolaganju 4 stana veličine cca 55m2 –  57m2, prostor uprave i dnevni boravak s blagovaonicom i kuhinjom te igraonicom za djecu.

    Stanovi za smještaj imaju dvije sobe sa dva do četiri kreveta, zajednički hodnički prostor s ormarima za osobne stvari i zajedničku kupaonu s tuš kabinom, sanitarnim čvorom i strojem za pranje rublja. Kuhanje obroka obavlja se u zajedničkoj kuhinji a objedi se konzumiraju u blagovaonici gdje istovremeno  može jesti 8 odraslih osoba i školske djece te  četvero predškolske djece.

    Svi prostori su opremljeni funkcionalnim namještajem. Namještaj koji je se nalazi u stanovima i zajedničkim prostorijama za objedovanje i druženje, odabran je tako da ostavlja dojam vlastitog doma kako bi se naši klijenti/entice osjećali ugodno a ne kao da su u instituciji.

    Boravak je u potpunosti besplatan za žrtve nasilja u obitelji što podrazumijeva da svi naši korisnici imaju sve obroke besplatne, kao i higijenske potrepštine koje trebaju ovisno o dobi djece i drugim osobnim okolnostima (pelene, šamponi, sredstva za čišćenje i sl.). Odjeću i obuću često dobivamo uglavnom iz pojedinačnih donacija, pa s obzirom na godišnje doba uvijek možemo zadovoljiti osnovnu potrebu za odjećom i obućom, u trenutku kada žrtva dolazi na smještaj.

    Sve prostorije čiste se i održavaju na način da to rade sami korisnici/nice. U domu je zaposlena domaćica koja koordinira potrebne poslove kako bi sve funkcioniralo: održavanje higijene prostora, osobne higijene, priprema hrane i dodatna dezinfekcija površina s obzirom na velik broj osoba koje unutar određenog vremenskog razdoblja prolaze kroz ustanovu.

    Priprema obroka za doručak i večeru također je samostalna, a ručak dolazi u obliku unaprijed pripremljenog obroka u drugoj nadležnoj ustanovi.

    Štićenost prostora je na vrlo visokoj razini:

  • sva stakla su dodatno zaštićena i atestirana čime je potvrđeno da ne mogu biti probijena pucnjima iz automatskog oružja,
  • u ustanovi je aktivna zaštitarska služba 24 sata,
  • sve prostorije opremljene su tipkom koja kada se stisne, aktiviramo dojavu o uzbuni u dojavni centar koji je povezan s policijom.

    Do sada je u takvim situacijama policiji trebalo 3 do 5 minuta da dođe na mjesto aktiviranja alarma.

    Stručni tim u ustanovi dostupan je 24 sata: rad je organiziran u dvije smjene: 7.00 – 21.00 sat, a nakon toga svakodnevno se aktivira pasivno dežurstvo na dežurni broj mobitela koji zna policija i dežurni socijalni radnik u Gradu Zagrebu. Uz dežurni mobitel, dežurni zaposlenik ima na raspolaganju i automobil kojim može u bilo koje doba noći bez obzira na vikend ili praznike, dovesti žrtvu na smještaj u ustanovu.

    Sve navedeno osmišljeno je u cilju pružanja pomoći i zaštite žrtvama nasilja u obitelji bez obzira na spol i dob. Nastojimo stručno ali humano pristupiti Vašem problemu, pomoći Vam da se saberete i osnažiti Vas za donošenje novih i kvalitetnih odluka za Vaš daljnji život bez nasilja!

Posted in Nekategorizirano