Svjetski dan socijalnog rada

Svjetski dan socijalnog rada 20. ožujka 2012. godine.
Uz ovaj dan socijalni radnici diljem svijeta 26. ožujka obilježavaju i Dan socijalnog rada proglašen od Ujedinjenih Naroda

Svjetski dan socijalnog rada 20. ožujka 2012. godine. Uz ovaj dan socijalni radnici diljem svijeta 26. ožujka obilježavaju i Dan socijalnog rada proglašen od Ujedinjenih Naroda.
Kako bi se dala puna važnost ovim danima Međunarodna federacija socijalnih radnika predložila je da se razdoblje od 20.-26. ožujka obilježi kao akcijski tjedan te da ga socijalni radnici obilježe kroz najrazličitije, prigodne aktivnosti. To je utoliko važnije što se veliki dio svijeta suočava sa golemim ekonomskim i socijalnim problemima prouzročenim neoliberalnim ekonomskim modelom. Naše kolegice i kolege u Grčkoj, Španjolskoj ili Mađarskoj, a na sličan način i oni u Indiji, Palestini kao i u brojnim drugim dijelovima svijeta svakodnevno se bore s ogromnim izazovima i stradanjima ljudi. Situacija u Hrvatskoj također nije daleko od socijalne eksplozije. Kućanstva su sve siromašnija, nezaposlenost je dosegla 20%, a socijalni radnici i socijalne službe nemaju novih resursa s kojima bi se nosili u savladavanju ovih izazova. Akcijski tjedan socijalnog rada prilika je da naša profesija pokaže svoju zainteresiranost za aktualna socijalna pitanja u zemlji i svijetu te da na primjeren način ponudi i predloži rješenje.
U akcijskom tjednu možemo zajedno porazgovarati o Globalnoj socijalnoj agendi – dokumentu koji ocrtava najvažnija područja za suvremeni socijalni rad. Ovaj dokument koji će biti 20. ožujka proslijeđen Ujedinjenim Narodima i drugim međunarodnim organizacijama, kao i nacionalnim vladama želi ponuditi odgovor na globalnu socijalnu krizu i predlaže četiri glavna smjera djelovanja: održivi razvoj okoliša, poštivanje dostojanstva svake osobe i različitosti među ljudima, ostvarivanje socijalne i ekonomske jednakosti među zemljama i regijama te razvoj kvalitetnih međuljudskih odnosa.Sadržaj dokumenta nalazi se na www.globalsocialagenda.org .
U prilogu Vam šaljem plakate izdane povodom Akcijskog tjedna te povodom prezentiranja Globalne socijalne agende. Ukoliko možete otisnite ih i izvjesite u svojim radnim i životnim sredinama. Pozovite sve ostale kolegice i kolege i obilježimo ovaj tjedan kroz konkretne aktivnosti, socijalne akcije, tribine i predavanja, javne medijske istupe ili bilo koji drugi tip javne manifestacije strukovnih principa, metoda i stavova. Pokrenimo raspravu o ovome i razmijenimo mišljenja i prijedloge za zajedničke aktivnosti. Facebook grupa Socijalne radnice i radnici! može poslužiti kao izvrstan medij za to.