TRENING:„SPECIFIČNOSTI U DIREKTNOM RADU SA ŽENAMA S INVALIDITETOM KOJE SU ŽRTVE NASILJA“

Jezerčica, 17. i 18. svibnja 2012.

Na poziv udruge „Ženska soba“, uključili smo se u trening na temu „Specifičnosti u direktnom radu sa ženama s invaliditetom koje su žrtve nasilja“. Na trening je došla pozdraviti sve sudionike i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, gđa Anka Slošnjak koja je prikazala u svom izlaganju nezavidnost situacije u kojoj se nalaze posebno žene s invaliditetom kao ovisne o tuđoj pomoći, a opet češće izložene različitim oblicima nasilja od osoba koje direktno o njima brinu.
Trening je bio namijenjen osobama koje rade u skloništima za žrtve nasilja u obitelji, kako bi se znale pravilno nositi sa situacijom kada na smještaj dolazi žrtva – žena s invaliditetom. Gošće predavačice bile su pripadnice udruga za pružanje podrške i pomoći osobama s invaliditetom i to iz SOIH-a, zatim Udruge slijepih Zagreb, Društva distrofičara Zagreb,  Udruge za pse vodiče i mobilitet te gđica Albina Žnidar, radni terapeut i ujedno slijepa osoba.
Poseban naglasak bio je na praktičnom prikazu i davanju informacija osobama koje rade u skloništima, a koje mogu biti od velikog značaja za kvalitetu života žene s invaliditetom. Sve prisutne operativke iz skloništa dočekale su ovaj trening s velikim zanimanjem i voljom za momentalnim praktičnim vježbanjem!
Također su se sudionice osvrnule na činjenicu značajne tamne brojke žena s invaliditetom koje su ujedno i žrtve nasilja. Svi prisutni složili su se da su najčešće počinitelji nasilja prema ženama s invaliditetom osobe o kojima one direktno egzistencijalno pa i životno ovise, te osjećaju strašnu ugroženost u slučaju da prijave nasilje. No, jasno je da isto tako osjećaju strašnu ugroženost trpeći to nasilje!
Zaključeno je da će udruge osoba s invaliditetom raditi na promidžbi stavova o neprihvaćanju nasilja unatoč svemu i poticanju žena žrtava koje su i žene s invaliditetom da prijavljuju nasilje. Ujedno su udruge podijelile kontakte s osobama koje u slučaju smještaja osobe s invaliditetom mogu pomoći u prvim trenucima prilagodbe i žrtvi – ženi s invaliditetom, ali i zaposlenicama u skloništu kao i drugim žrtvama korisnicama smještaja da se svi uzajamno priviknu na nove okolnosti življenja.